För många är drömmen om att bli fotograf faktiskt inte allt för långt borta. Det finns dock en hel del utrustning du behöver.

Fotograf är inte en skyddad titel och det betyder att du får kalla dig fotograf även om du inte har några kunskaper. Om du vill ha kunder som anlitar dig måste du dock vara duktig. Men hur blir du det?

Övning ger färdighet

Du behöver träna för att bli en duktig fotograf. Övning ger färdighet. Du behöver också en del ordentliga tillbehör för att kunna fotografera. Några exempel är:

  • Bra objektiv
  • Reflexskärm
  • Stativ

Bra objektiv kommer att vara din bästa vän och du gör klokt i att ha flera olika att välja på. När du har flera objektiv kan du som fotograf välja var du ska stå och fotografera. Du får också möjlighet att bland annat fotografera skygga djur om du har ett bra zoom-objektiv. Om du ska fotografera porträtt eller produkter är det också bra om du har en reflexskärm. Den tar bort skarpa skuggor och gör att du får ett bättre ljus i bilden. Du kan placera den precis som du vill och du kan själv välja hur ljuset ska falla. Ett stativ kan vara bra om du ska fotografera grupper eller om du behöver använda långa slutartider. På ditt stativ står kameran stadigt och du behöver inte oroa dig för att bilden ska bli suddig.

Vikten av en bra kamera

För att du ska kunna bli en bra fotograf behöver du så klart också en bra kamera. Du bör dock tänka på att du inte köper ett så pass dyrt kamerahus att du inte har råd att köpa objektiv. Du kan inte ta bra bilder om du inte har objektiv. Även om du har ett bra kamerahus kan du inte ta bättre bilder än vad ditt objektiv tillåter. Ett bra kamerahus ska dock kännas bra i handen och det ska kunna ställas in på flera olika sätt. Antalet megapixlar är i regel inte lika viktigt. Du gör dock klokt i att jämföra flera olika kameror för att hitta den som känns rätt för dig.