Digital grafik förknippas framför allt med olika typer av nytta. Grafiken används för att förklara och illustrera exempelvis tekniska, biologiska eller kemiska processer. Men den kan också användas enbart för att skapa estetiska eller konstnärliga kvaliteter.

Ett av de mest omdebatterade programmen som man kan köpa i handeln är Adobe Photoshop. Det används till alla former av bildbehandling, men är mest känt för att det kan användas till att förändra fotografier på olika sätt: slå ihop flera bilder till ett panorama, få fotomodeller att se smalare ut än de egentligen är eller klippa in eller ta bort element mellan olika foton.

Photoshop kan dock även användas till att skapa konst av många olika slag. Det går nämligen att skapa bilder från scratch i programmet, i många olika stilar. Troligen skulle det gå att skapa något som ser ut som en oljemålning, men vad vi vet har ingen försökt. Däremot finns det personer med Photoshop-kunskaper, och humor, som har bytt ut kvinnorna på kända målningar mot katter. Det är bara ett exempel på vad man kan göra med detta program.