Det är något magiskt med animerade filmer. Allt är möjligt, det enda som sätter gränsen är fantasin. Oavsett om man vill skapa en långfilm, reklamfilm eller sätta liv i en saga är animering rätt teknik för jobbet. Det passar för allt och alla. Särskilt nu i höstmörkret.

Att vi är trollbundna över animering och alla talangfulla animatörer råder det inga tvivel om. Ett kort klipp på bara några få sekunder kan ha flera timmars arbetstid bakom sig. Det krävs starka datorer, kreativa animatörer och en hel del tålamod för att skapa ett riktigt mästerverk. Om du är nyfiken på hur det ser ut bakom kulisserna av en animerad film och alla roller som är involverade kan du spana in produktionsbolaget Brikk. De har exempel på allt från korta illustrerade animationer till stop-motion och man får en inblick i att det är mycket tanke och arbete bakom varenda ruta som visas.

Animerat för barn

Många förknippar animationer och tecknat med barnfilmer, och det finns goda anledningar att tänka så. Glada färger, pratande djur eller häftiga effekter i actionfilm? Barn älskar sådant. Det mystiska och övernaturliga kommer till liv och helt plötsligt kan drakar och andra väsen både tala och röra sig.

En film som varit populär under många år är Disneys Lilo och Stitch. Det är en tecknad film som handlar om en Hawaiiansk flicka som lär känna en rymdvarelse. Filmen har setts av många personer och har till och med fått en egen serie som gick på Disney Channel. Till flera fans glädje blev det dessutom känt att den tecknade filmen ska bli spelfilm. En spännande övergång från det klassiska målade och färgglada formatet till en variant där verklighet möter animerade karaktärer. Filmen har ännu inget premiärdatum men är definitivt något att se fram emot. Fram till dess rekommenderar vi att spana in en annan film som också är perfekt för barnen att se. Den heter Roboten och valen och är en fantastisk debutfilm skapad av en filmare från Stockholmsområdet.

Filmer för halloween

Det bästa med halloween och skräckfilmer är att de ofta innehåller animerade element som förhöjer skräckupplevelsen. Spöken och demoner skulle aldrig kunna visualiseras så bra utan hjälp av proffsiga animatörer. Spana in Expressens lista över höstens bästa skräckisar.