Digital grafik kan användas till många olika saker, och blir allt vanligare i vår omgivning. I den här artikeln går vi igenom några av de områden där man kan påträffa digital grafik av olika slag.

Orden ”digital” och ”grafik” är så vanliga idag att det nästan inte går att hitta något vettigt när man googlar dem. Många medier använder idag digital grafik för att på olika sätt göra skeenden lättare att förstå. Det kan handla både om allvarliga och om mer lättsamma ämnen.

En tidning som flera gånger har använt sig av digital grafik på detta sätt är Dagens nyheter. De har med hjälp av interaktiva kartor gjort det möjligt att dels se de skjutningar som har ägt rum i Göteborg den senaste tiden, men också skapat en liknande karta för att följa de tävlande i Volvo Ocean Race.

Tidigare var begreppet digital grafik vidare, och omfattade även statisk grafik, som ikoner och knappar. Idag är begreppet snarare förknippat med dynamiskt innehåll, som är interaktivt eller åtminstone rörligt.

Grafik i mobilen

Det blir allt vanligare att människor surfar på internet i sina mobiltelefoner, och det mobila nätet kommer troligen snart att vara större än det konventionella, kabelbaserade. De flesta av dagens smartphones är tillräckligt kraftfulla för att klara av modern grafik och animationer. Men eftersom överföringshastigheten inte kan mäta sig med den man får när man sitter vid en dator med normalt bredband är det några saker man bör tänka på.

I den här artikeln finns flera tips för hur man bör gå till väga när man anpassar sin vanliga webbsajt för mobila besökare. Det som rekommenderas är inte att bygga en särskild sajt för mobila besökare, utan att istället göra sin sajt responsiv, d.v.s. bygga en sajt som anpassar sig efter skärmens storlek. Med smarta responsiva inställningar kommer sajten att se lika bra ut på en fullstor skärm som på en mobiltelefon eller en surfplatta.

Det finns dock vissa fallgropar, och grafiken kan vara en sådan. Man bör akta sig för alltför avancerad grafik, som tar lång tid att ladda över en dålig uppkoppling. Det betyder dock inte att man måste avstå från den helt och hållet. Man kan t.ex. bygga sidan så att grafiken inte laddas på skärmar under en viss storlek.

Detsamma gäller bilder, som också kan ta tid att ladda. Undvik alltför mycket grafik, och kontrollera också att den fungerar bra på många olika skärmstorlekar. Ett smart knep är att ha bilderna i flera olika storlekar på servern, så att sajten kan laddas med bilder i ett format som passar skärmstorleken.

Video

I artikeln från IDG citeras en undersökning som säger att det är vanligare att titta på video i mobila enheter än i laptops och stationära datorer. Därför bör en mobilanpassad sajt också ha videor. Men eftersom bandbredden kan vara begränsad bör det vara videor i ett format som inte belastar bandbredden eller processorn för mycket. Det måste dessutom vara videor som kan spelas upp på många olika enheter. Därför rekommenderar de flesta HTML5 för video.