Mobilkameran har inneburit stora förändringar för film- och fotokonsten. Är alla dessa av ondo? Eller har den nya teknologin helt enkelt hjälpt till att skapa fler konstnärskap? Hur utmanas de ekonomiska förutsättningarna inom branschen? Vi tittar närmare på mobilkamerans inverkan på bildkonsten.  

Använder du din mobil för att fotografera och filma? Kanske till och med i yrket? Då är det viktigt att du underhåller din telefon ordentligt. Om du använder din mobil för att fotografera och filma är det inte konstigt om den går sönder mellan varven. När olyckan är framme är det viktigt att du väljer en reparatör du kan lita på, till exempel: Phonehero.se.

Mobilkamerans intåg på marknaden har för alltid förändrat villkoren för fotograferandet runtom i världen. Den nya teknologin har en demokratiserande effekt på fotokonsten – och i succéprogrammet på SVT, Alla är fotografer, lyfter Johan Rheborg och Henrik Schyffert fram det faktum att de flesta av oss producerar och publicerar (ofta i sociala medier) bildmaterial utan att reflektera över det, och att det finns få hinder för de som vill ägna sig åt fotografering.

Konstnärer om mobilkamerans betydelse

Många fotografer har tillåtit sig själva att gissa vad mobilkameran kommer ha för påverkan på deras skrå. Bland de som uttalat sig finns det både positiva och negativa röster. Fotografen Antonio Olmos hävdar att fotokonsten motsägelsefullt nog är döende som ett resultat av att allt fler fotograferar – att inflationen av fotomaterial är skadligt för konstformens utveckling. Den legendariske fotografen Annie Leibovitz menar däremot att mobilkameran fyller viktiga funktioner och står för en utveckling åt rätt håll.

Men det är inte bara stillbildskonsten som påverkas av de mobilkamerorna, även filmskapare har utnyttjat den nya teknologin i sitt arbete. Nedan är några filmer som är helt, eller åtminstone delvis, inspelade med hjälp av en mobiltelefon:

  • Unsane. Regissören Steven Soderbergh har gjort sig känd för att närma sig filmskapandet med okonventionella metoder och ämnesval. Och mardrömsthrillen Unsane filmades med en iPhone 7 Plus.
  • I Play With the Phrase Each Other. Ett prisbelönat brottsdrama från regissören Jay Alvarez, vars handling kretsar kring modern teknologi och som, passande nog, filmades med en iPhone.
  • Searching for sugarman. En mobilfilm som vann en Oscar för bästa utländska film. Dokumentärfilmen av den framlidne Malik Bendjelloul tog världen med storm, trots att den till stor del filmades med regissörens telefon.

Tips på hur du själv kan göra bättre filmer med din mobiltelefon hittar du här.